Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1153
1,225 m³ standardállapotú metán-propán gázelegy tökéletes égése során 52584 kJ hő szabadul fel, miközben szén-dioxid és vizgőz keletkezik.
Számítsuk ki az elegy n/n%-os összetételét, ha az alábbi folyamatok reakcióhőit ismerjük:
C (sz) + O₂ (g) = CO₂ (g) ΔH₁ = -394 kJ/mol
2H₂ (g) + O₂ (g) = 2 H₂O (g) ΔH₂ = -484 kJ/mol
C (sz) + 2 H₂ (g) = CH₄ (g) ΔH₃ = -74,9 kJ/mol
3C (sz) + 4 H₂ (G) = C₃H₈ (g) ΔH₄ = -105 kJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Fel kell írni a metán és a propán égésének egyenleteit.

A mólarány és térfogat arány megegyezik.

A képződéshők vannak megadva, ez alapján reakcióhőket számolunk.

Az égési egyenletek együtthatói alapján, és a kétkomponensű kiindulási elegy (aminek az összetétele x mol és 50-x mol) égéshői alapján lesz egy x-re egyismeretlenes egyenlet =52584 kJ, amiből már kijön a mólarány (ami megegyezik a térfogataránnyal).

1,225 m³ gázelegy anyagmennyisége standard állapotban:

0,0245 m³ 1 mol
1,225 m³ x=1,225/0,0245 = 50 mol

Kétkomponensű, tehát x mol metánt és 50-x mol propánt tartalmaz.

metán égése:
CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O

(-394) + (-484) - (-74,9) = -803,1 kJ/mol
(Vigyázat! 2 mol víz képződéshője van megadva a feladatban!)

propán égése:
C₃H₈ + 5 O₂ = 3 CO₂ + 4 H₂O

3*(-394) + 2*(-484) - (-105) = -2045 kJ/mol
(Vigyázat! 2 mol víz képződéshője van megadva a feladatban!)

803,1*x + 2045*(50-x) = 52584
803,1*x + 102250 - 2045*x = 52584
- 1241,9*x = - 49666
x=39,99 mol metánt és 10,01 mol propánt tartalmaz az elegy.

n%(metán)=39,99*100/50 = 79,98 n/n%
n%(propán)=10,01*100/50=20,02 n/n%
Módosítva: 5 éve
2