Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Vegyész alapismeretek számolás, nagyon SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
693
1, Egy kén-dioxidot és kén-trioxidot tartalmazó gázelegyben a kén és oxigén tömegaránya
1:1,4.
A, Számítsa ki a gázelegy térfogatszázalékos összetételét!
B, Számítsa ki 1,0 mol gázelegy tömegét!
C, Hágy g kén szükséges 1,0 dm 3  25 °C-os standard nyomású gázelegy előállításához?
A r (S)=32,0 A r (O)=16

A, feladatrészhez segítség:
Induljatok ki abból, hogy SO 2 és SO 3 vegyületeket tanulmányozzátok! A kén-trioxidban 1
mólnyi SO 2 jelen van. Vegyetek 1 mólnyit a SO 2 -ból!
kén tömegaránya 1
oxigén tömegaránya 1,4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, számolás, vegyészet, vegyészismeretek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
100% SO2 esetén a kén-oxigén tömeg arány:

32:32=1:1

100% SO3 esetén a kén-oxigén tömeg arány:
32:48 = 16:24 = 8:12 = 4:6 = 2:3 = 1:1,5

10% SO2 és 90% SO3 esetén:
(térfogatarány és mólarány megegyezik)
S: 0,1*32+0,9*32 = 32
O: 0,1*32+0,9*48= 46,4
32 : 46,4 = 16 : 23,2 = 1 : 1,45

20% SO2 és 80% SO3 esetén:
S: 0,2*32+0,8*32 = 32
O: 0,2*32+0,8*48= 44,8
32 : 44,8 = 16 : 22,4 = 8 : 11,2 = 1 : 1,4

b)
M(SO2)=64 g/mol
M(SO3)=80 g/mol
M(gázelegy)=0,2*64+0,8*80=76,8 g/mol
1 mol gázelegy tömege 76,8 g

c)
S + O2 = SO2
2 S + 3 O2 = 2 SO3

1,0 dm3 gázelegy 80%-a: 0,8 dm3 SO3
20%-a SO2: 0,2 dm3

32 g kén kell 24,5 dm3 SO2 előállításához
x= 0,2*32/24,5 = 0,261 g kén kell 0,2 dm3 SO2 előállításához.

64 g kén kell 49 dm3 SO3 előállításához
x= 0,8*64/49 = 1,045 g kén kell 0,8 dm3 SO3 előállításához.

összesen: 1 dm3 gázelegy előállításához 0,261+1,045=1,306 g kén kell.
0