Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
1466
Egy bank az évi 6%-os betéti kamat helyett most érdekes, szokatlan kamatozású betéti lehetőséget kínál. Eszerint a betét első 100 000 forintja után évi 4%-os kamatot, a 100 000 forinton felüli részre pedig évi 8%-ot fizetnek. Az akciós betétek esetén azonban az év végén, a kamat jóváírása után, a kamattal megnövelt összeg 1%-át levonják kezelési költségként.

a, Hány forint lenne az akciós betéti számlán egy év után, ha most 300 000 forintot helyezünk el rajta?

b, Hány százalék tényleges kamatot fog hozni ez a 300 000 forint egy év alatt (azaz hány százalékkal nőtt meg a 300 000 forint)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, A 300000Ft-ot két részre bontjuk: 1. rész 100000Ft, 4%-os kamattal: 100000*1,04=104000Ft.
2, rész 200000Ft, 8%-os kamattal: 200000*1,08=216000Ft
A kettő együtt 104000+216000=320000Ft. Levonva az 1%-ot: 320000-3200=316800Ft.
b, 316800Ft ot kaptunk. Vagyis a tényleges kamat (316800-300000)/300000=0,056 százzal megszorozva 5,6%. Vagyis a tényleges kamat 5,6%
1