Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
573
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Igazából nagyon egyszerű a dolog:
1. 180fok =π radián, akkor 60fok (ami a 180-nak a harmada)=π/3 radián
Megjegyzés: segítségül megadok még egy pár radiánt:
90fok =π/2, 45fok=π/4, 30fok=π/6
Igazából minden fokot a következő összefüggéssel tudsz radiánba váltani: elosztod 180-nal és az eredményt szorzod π-vel.
Íme egy példa: 75fok =(75/180)*π= egyszerűsítve 15-tel: (5/12)*π vagy 5π/12
2. Egy adott körívhez tartozó középponti szög mindig kétszerese a körívhez tartozó kerületi szögnek.
Kerületi szög:60fok = π/3 radián, akkor a középponti szög: 2*60fok=2*π/3 radián vagyis: 120fok és 2π/3 radián.
3. A teljes szög egy teljes kör szöge, ami 360fok. Felhasználva az első feladatnál megadott összefüggést: (360/180)*π=2π.
Módosítva: 5 éve
1