Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
900
Az acetilén gázt a metán hőbontásával állíthatjuk elő, miközben -melléktermékként - hidrogéngáz keletkezik.
a. Számítsuk ki a hőbontás reakcióhőjét.
CH₄ (g) ⇔ C₂H₂ (g) + 3H₂ (g)
ΔrH=+226,2-(-74,9)*2=+376,7 kJ/mol
b. A hőbontáshoz szükséges energiát a metán egy részének elégetésével nyerik. Számítsuk ki, a metán térfogatánok hány százalékát kell elégetni ahhoz, hogy 300%-os felesleggel biztosítsuk a hőbontás energiáját!
A számításhoz a metángáz, a szén-dioxid és a vizgőz képződéshőjét használjuk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`DeltaH_k`(CH₄)= -74,9 kJ/mol

`DeltaH_k`(CO₂)= -394 kJ/mol

`DeltaH_k`(H₂O g)= -242 kJ/mol

CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O

A metán égésének reakcióhője:
2*(-242) + (-394) - (-74,9) = -803,1 kJ/mol

2 mol metán hőbontásához 376,7 kJ energia szükséges.

300% felesleg esetén összesen 4*376,7 kJ energia szükséges.

1 mol metán elégetésével 803,1 kJ energia szabadul fel.
`1506.8/803.1 = 1.8762 mol` metán elégetésével 1506,8 kJ energia szabadul fel.

A mólarány megegyezik a térfogataránnyal:

`1.8762 /(1.8762 + 2)*100=48.4%`

A metán össztérfogatának 48,4 %-át kell elégetni.
Módosítva: 5 éve
1