Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
921
Mekkora a területe az x²+y²-4x+6y-3=0 egyenletű körnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Sugara: 4 területegység

Kör területe: r2*pí
42*3,14
16*3,14=50,24 területegység2 a kör területe

----------
Ha helyesnek véled, jelöld megoldásnak
Módosítva: 9 éve
0

Ha (x-c₁)²+(y-c₂)²=r² alakban lenne az egyenlet, akkor meg tudnánk határozni a kör sugarát, így az a dolgunk, hogy ilyen alakra hozzuk; rendezzük egy kicsit a tagokat;

x²-4x+y²+6y-3=0, így már könnyebben átlátjuk, hogy miből tudunk teljes négyzetet csinálni:

(x-2)²-4+(y+3)²-9-3=0, a konstansokat átvisszük a jobb oldalra:

(x-2)²+(y+3)²=16, ebből látható, hogy a sugara 4 egység (és nem cm, mivel az egység hosszát nem adták meg). Ebből számolható a kör területe:

Tkör=4²*π=16π területegység, igény szerint lehet kerekíteni.
0