Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
739
Az alábbi feladatokban tud valaki, barmelyikben is segiteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Az alkinek olyan telítetlen szénhidrogének, amelyek molekuláiban hármas kötés található. Az elnevezésük az alkánokhoz hasonlóan történik, csak -án helyett -in végződést használunk.

2.
1. tag:
neve: etin
összegképlete: C₂H₂
konstitúciós képlete: `HC-=CH`

2. tag:
neve: propin
összegképlete: C₃H₄
konstitúciós képlete: `CH_3-C-=CH`

3. tag:
neve: butin
összegképlete: C₄H₆
konstitúciós képlete: `CH_3-CH_2-C-=CH`

4. tag:
neve: pentin
összegképlete: C₅H₈
konstitúciós képlete: `CH_3-CH_2-CH_2-C-=CH`

általános összegképlet: CnH2n-2

4.
lineáris, 180 fok

5.
halmazállapot: gáz
szín: színtelen
éghetőség: éghető
égéstermékek: szén-dioxid és víz

6.
porózus anyag (például kovaföld), amiben az acetont felitatják
aceton, amiben az acetilént elnyeletik
acetilén, ami acetonban van elnyeletve.

(Ezt azért csinálják ilyen körülményesen, mert önmagában az acetilén gáz nyomás alatt robbanásszerűen polimerizálódik. Mi viszont magas hőmérsékleten hegeszteni, vágni akarunk vele, miközben elégetjük oxigénnel keverve.)

7.
a)
2 C₂H₂ + 5 O₂ = 4 CO₂ + 2 H₂O (szén-dioxid + víz)

b)
C₂H₂ + 2 Br₂ = C₂H₂Br₄ (tetrabróm-etán)

c)
C₂H₂ + H₂ = C₂H₄ (etén)

d)
C₂H₂ + 2 H₂ = C₂H₆ (etán)

e)
C₂H₂ + HCl = CH₂CHCl
acetilén + sósav = vinil-klorid

f)
CaC₂ + 2 H₂O = C₂H₂+ Ca(OH)₂ (acetilén + kalcium-hidroxid)

g)
2 CnH2n-2 + (3n-1) O₂ = 2n CO₂ + (2n-2) H₂O (így páros szénatomszám esetén nem lesz tört együttható)

8.
C₂H₂ + 2 Br₂ = C₂H₂Br₄
acetilén + bróm = tetrabróm-etán

1 mol acetilén tömege: 12*2+2=26 g
1 mol bróm tömege: 2*80=160 g

ha 2*160 g bróm 26 g acetilénnel reagál, akkor
48 g bróm x=48*26/320 = 3,9 g acetilénnel reagál.

Ez 200 g oldatban van, tehát a tömeg%:

3,9 * 100 / 200 = 1,95 tömeg%-os az acetonos acetilén oldat.

9.
A PVC monomerje a vinil-klorid:
CH₂=CH-Cl
1 mol (6*10²³ db molekula) tömege: 62,5 g

12500 (g/mol) / 62,5 (g/mol) = 200 db monomer molekulát tartalmaz 1 molekula PVC.

(rosszul van feltéve a kérdés: nem hány mol, hanem hány molekula monomerből áll a PVC egy-egy óriás molekulája, ha ...)

10.
C₂H₂ + HCl = CH₂CHCl
acetilén + sósav = vinil-klorid

1 mol acetilénből 1 mol vinil-klorid keletkezik.
24,5 dm³ acetilénből 62,5 g vinil-klorid keletkezik.
0,0245 m³ acetilénből 0,0625 kg vinil-klorid keletkezik.
100 m³ acetilénből 100*0,0625/0,0245 = 255,1 kg vinil-klorid keletkezik.

Ugyanennyi PVC keletkezik (255,1 kg), mivel a monomer molekulák egyesülnek, a tömeg nem változik.


Módosítva: 5 éve
1