Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
573
log₂(x+3)=-1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
log₂(x+3)=-1
log2(x+3) = log2(1/2)
x+3=1/2 -3
x=0,5-3
x=-2,5

---------
Ha helyesnek véled, jelöld megoldásnak
0

log₂(x+3) = log₂(1/2)

Ezután hivatkozni kell a log₂(x) függvény szigorú monotonitására; ez azért fontos, mert ha a függvény nem lenne szigorúan monoton, akkor nem csak akkor lehetnének ezek egyenlőek, hogyha az argumentumon belül ugyanaz a szám állna, erre a legtipikusabb példa a sin(x) függvény, ahol nem csak akkor egyenlő két szinusz, hogyha egyenlő számok állnak a szinuszon belül, hanem hogyha arrébbmászunk a periódussal. Egyszerűbb példa is adható, például:

x²=5², ennek a megoldása x=5 lenne, ha az x² függvény szigorúan monoton lenne, de, mivel nem az, ezért lesz másik megoldás is, ami az x=-5.
0