Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
5ⁿ+5^n+1=30
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
5ⁿ+5n +1=30 /-1
5ⁿ+5ⁿ = 29
2*5n=29 /2
5ⁿ = 14,5

az exponenciális függvény szigorú monotonitása miatt
ln(5^n) = ln(14,5)
n*ln(5) = ln(14,5)
n=ln(14,5)/ln(5)
n=~1,67

------------------
Ha helyesnek véled, jelöld megoldásnak!
Módosítva: 9 éve
0

Az a gyanúm, nem az a feladat, amit biadam megoldott, hanem ez:
5n + 5n+1 = 30
5n + 5 · 5n = 30
6 · 5n = 30
5n = 5
5n = 51
Mivel az exponenciális függvény szigorúan monoton, ezért n=1 a megoldás.

1