Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1613
Az lenne a feladat hogy: 200 kg tömegű fenyőfa kockát mekkora erővel lehet a víz alá nyomni? Ezt hogy lehet kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

3
Szia!

A fenyőfa sűrűsége 500 kg/m3, azaz egy m3 tömege 500 kg. Így tehát 200 kg fenyő 200/500=0,4 m3 térfogatú. Ha ezt vízbe nyomjuk, pontosan ennyi vizet fog kiszorítani. Mivel azonban a víz sűrűsége 1000 kg/m3, ennyi víz tömege 0,4×1000=400 kg, ez pedig F=m×g=400×10=4.000N
A fenyő súlya pedig 200×10=2.000N. A kettő különbsége lesz az az erő, amit ki kell fejtenünk, hogy víz alatt maradjon, azaz 2.000 N.
1

A 200 kg fenyőfa kocka súlya 2000 N
A fenyőfa sűrűsége: ρ = 0,6 kg/dm³
200 kg fenyő térfogata ennyi: V = m/ρ = 200 kg / 0,6 kg/dm³ = 333,3 dm³

Ha a víz alatt van teljesen, akkor a teljes V térfogatának megfelelő felhajtóerő hat rá. Vagyis annyi, mint a kiszorított víz súlya, ami 3333 N (hisz 1 dm3 víz súlya 10N).

Akkora erővel kell lefelé nyomni, hogy az erők eredője nulla legyen:
2000 N + F = 3333 N
F = 1333 N
0

Azért lett kettőnk eredménye más, mert a fenyőfa sűrűsége függ sok mindentől, pl. hogy milyen volt az időjárás, amikor a fenyő nőtt. Az értéke 0,5 kg/dm³-től 0,7 kg/dm³-ig terjed. Neoporteria11 a legkisebb értékkel számolt, én meg az átlagértékkel.
1