Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TÖRTÉNELEM

320
A középkori magyar állam bukása
1.Mi történt II. Lajos halálát követően az országban?
2.Hogyan szilárdította meg Szapolyai János a hatalmát?
3.Kinek kedvezett a megosztottság?
4.Milyen politikai következményekkel járt a Szapolyai-párt ténykedése?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
1. Magyarországnak nem volt királya, ezért kellett egy. I. Ferdinándot és I. Jánost is megkoronázták egyszerre. A Habsburg uralkodót a főnemesek, és a Habsburg-Jagelló házassági szerződés erősítette, míg Szapolyait a rákosi végzés és a köznemesek. A két uralkodó a másikat akarta kiszorítani a hatalomból.
2. Szapolyai I. Szulejmánnal szövetkezett, aki hűbéreséül fogadta.
3. A töröknek kedvezett a megosztottság, mert egyrészt Szapolyai segítségül hívta Ferdinánd ellen, másrészt nem volt egy erős központi hatalom, ami egyben tartotta volna az országot.
4. Itt nem tudom pontosan mire érted a kérdést, de amire tudok gondolni, hogy a váradi békében Szapolyai megígérte Ferdinándnak, hogyha nem születik fiú utódja, akkor a Habsburgokra száll a magyar trón is, ám ezt nem tartották be, mert amikor megszületett János Zsigmond akkor megkoronázták. Ez az ellenkezője volt annak, amit Ferdinándnak ígért, ezért a Habsburgok megindultak jogosan elfoglalni Budát, ám a török ezt nem hagyhatta, mert I. János szövetségese volt, és azt sem akarta, hogy a Habsburgok keze alatt egyesüljön az ország, így a törökök elfoglalták 1541. augusztus 29-én Budát, ezáltal az ország három részre szakadt.
0