Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Egy általános trapéz (nem egyenlőszárú) két párhuzamos oldalai 30cm és 12cm. Az egyik szára 14cm hosszú, és az alappal 54,8 fokos szöget zár be. Mekkora a trapéz negyedik oldala és a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Mivel az egyik oldalt és az alappal bezárt szöget ismered, így van egy háromszöged, aminek a magasságát szinusz-függvénnyel ki tudod számolni:
m= 14 x sin(54,8)
Ebből Pithagorasz-tétellel kiszámolható már az alap azon része, ami ebbe a háromszögbe esik:
a' =  14x14-mxm 
Ha ez is megvan, akkor a másik oldali háromszögbe eső alap-részt is kiszámolhatod:
a''=a-a'
Így a másik oldalon ismét kaptál egy derékszögű háromszöget, aminek viszont már ismered két oldalát (a''-t és m-t, a magasságot). Tehát egy újabb Pithagorasz-tétel használattal megkapod a másik oldalt.
A terület pedig a trapéz esetében: a 2 párhuzamos oldal hosszának összege x magasság / 2
0