Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sin cos

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
Egy folyó egyik partján lévő A és B pontok távolsága 360 m. Teodolittal megmérjük az α és β szögeket α= 50°, β=65°. Határozzuk meg a B pont és a túlsó parton tévő C pont távolságát! Rajz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello,

ha jól értettem a feladatot, akkor a következőről van szó:
Adott egy háromszög, aminek ismerjük két szögét. Ebből kiszámolható a harmadik: 180-50-65=65
Tehát egyenlő szárú háromszögről van szó. AB=AC=360m
Ha vesszük a BC oldalhoz tartozó magasságvonalat (m), az felezi az α szöget, ez 25 fok lesz.
Cos α így megadja a magasságot (cos α = m / AC): 326,27m

Ebből pedig Pithagorasz-tétellel kiszámítható a BC szakasz fele (legyen b'):  m x m + b' x b'  =  360 
0