Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts kérlek.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
346
5mol Ca elégetünk,a keletkezett oxidra vizet töltünk. Menny kálcium-hidroxid keletkezik(g,mol)? Ha az égetett mészre két kg vizet tőltűnk mennyi lesz a keletkezett kálcium-hidroxid oldat koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Kalcium égése (reakciója oxigénnel)

2 Ca + O₂ →2 CaO

2 mol kalciumból 2 mol kalcium- oxid keletkezik.
5 mol kalciumból 5 mol kalcium- oxid keletkezik.

A kalcium-oxid reakciója vízzel a mészoltás.

CaO + H₂O →Ca(OH)₂

1 mol kalcium-oxidból 1 mol kalcium - hidroxid keletkezik.

5 mol kalcium-oxidból 5 mol kalcium - hidroxid keletkezik.

1 mol kalcium-hidroxid tömege 40+2*17=74 g
5 mol tömege 5*74=370 g

Víz tömege 2000 g

Oldat tömege = 370 g + 2000 g =2370 g

Koncentráció tömeg %-ban:
370*100/2370= 15,6 tömeg %
Módosítva: 5 éve
0