Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
634
Csatolom a képeket. A megoldást egyenletbe kéne megadni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Keveréses: 240 gramm 85%-os kénsavoldatban 240*85/100=204 gramm oldott anyag van. Tegyük fel, hogy x gramm 55%-os oldatra van szükségünk, ebben x*55/100=0,55x gramm oldott anyag van. Ha összeöntjük a kettőt, akkor 204+0,55x gramm oldott anyag lesz az oldatban, az oldat tömege 240+x gramm, tehát az oldat 100*(204+0,55x)/(240+x) tömegszázalékos lesz, ennek kell 73-nak lennie:

100*(204+0,55x)/(240+x)=73, ennek a megoldása x=160, tehát 160 gramm 55%-os oldatra van szükség.

Hőmérsékletes: ehhez azt kell tudni, hogy a melegebb hőt ad le, a hidegebb hőt vesz fel, tehát akkor nem történik hőátadás, hogyha mindenhol ugyanaz a hőmérséklet. Tegyük fel, hogy x liter 20°C-os víz kell, ekkor összeöntés után a folyadék összhőmérséklete 20*x+25*60=20x+1500 Celsius-fok, ezt kell egyenlően elosztanunk 25+x liter között, ekkor 1 literre (20x+1500)/(25+x) Celsius-fok jut, ennek kellene 30-nak lennie:

(20x+1500)/(25+x)=30, ennek a megoldása x=75, tehát 75 liter vízre van szükségünk.
0