Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1252
Egy kekszes dobozban vajas karikákat csomagolnak két rétegben az ábra szerint.
Egy vajas karika átmérője 5cm , vastagsága 1cm.
Mekkora a doboz felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A doboz szélessége és hosszúsága megegyezik a körök átmérőjének összegével. Eszerint hosszúsága 4*5=20 cm (ezt le is írtad), szélessége 2*5=10 cm. A magasság megegyezik a sütemények összmagasságával, így az 2*1=2 cm.

Tehát van egy téglatest alakú dobozunk, ahol az egy csúcsba futó élek hossza 2cm, 10cm és 20cm. Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a felszínt és a térfogatot:

térfogat=az egy csúcsba futó élek szorzata=2*10*20=400 cm³

felszín=a testet határoló lapok összterülete. A testet

-2 darab 2x10 cm-es téglalap határolja, ezek összterülete (2*10)*2=40 cm²
-2 darab 2x20 cm-es téglalap határolja, ezek összterülete (2*20)*2=80 cm²
-2 darab 10x20 cm-es téglalap határolja, ezek összterülete (10*20)*2=400 cm²

Ezek összege 520 cm², ez a doboz felszíne.
0