Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

! FIZIKA SOS !

Főoldal » Középiskola » Fizika
1068
Sziasztok! A képeket csatoltam, sos lenne kérem aki tud az segítsen! Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
.6 Hullámmozgás
3.6.1 Mechanikai hullámok
Haladó hullám hullámhossza új közegbe érve 5 mm-rel megnövekszik. A frekvencia 500 Hz. Mekkorát változott a terjedési sebessége?

Pontszerű hullámforrásból gömbhullámok indulnak ki. Frekvenciájuk 800 Hz, terjedési sebességük 400 m/s. Mekkora a fáziskülönbség a hullám két olyan pontja között, amelyek 40 cm, illetve 70 cm-re vannak a hullámforrástól?

Rugalmas cérnaszálon haladó tranzverzális hullám miatt a cérnát a rezgés síkjára merőlegesen nézve 14 mm vastagnak látjuk. Szemünk felbontó képessége 0,04 s. Legalább mekkora a cérna rezgő részecskéinek legnagyobb gyorsulása?

Megoldások

A fény terjedési sebessége 2,5 m/s-mal változott.

A fáziskülönbség a hullám két pontja között: .

A cérna rezgő részecskéinek maximális gyorsulása

3.6.2.Hanghullámok, Doppler hatás
itt van es a masikat is kuldom
-1

hullámok esetén a két egymást követő csúcs közötti távolság: Wave-hu.png

A fenti kép egy pillanatkép egy szinuszos hullámról. A vízszintes tengelyen a távolság van, a függőleges tengelyen például egy kötélen vagy gumiban kialakuló hullámok esetén kitérés van, de lehet ehelyett légnyomás (hangnál) vagy elektromos illetve mágneses térerősség (elektromágneses hullámok esetén).

A λ hullámhossz és az f frekvencia között fordított arányosság van. A hullámhosszt megkapjuk, ha a hullám sebességét (c) elosztjuk a frekvenciával.

{\displaystyle \lambda ={\frac {c}{f}}}{\displaystyle \lambda ={\frac {c}{f}}}
Vákuumban terjedő elektromágneses hullámok esetén (közelítőleg ritka gázok például normál állapotú levegő esetén is):

c = vákuumbeli fénysebesség = 299 792,458 km/s ~ 300 000 km/s = 3·108 m/s
Levegőben terjedő hang esetén

c = hang levegőbeli sebessége = 343 m/s (20 °C-on)
Anyaghullám: de Broglie hullámhossz
Louis-Victor de Broglie elméleti következtetését, hogy a részecskék (például elektronok) hullámtulajdonsággal is rendelkeznek, kísérletek bizonyították. A hullám hullámhosszát de Broglie-hullámhossznak nevezik, mely a következő képlettel számolható:

{\displaystyle \lambda ={\frac {h}{p}}={\frac {h}{{m}{v}}}{\sqrt {1-{\frac {v^{2}}{c^{2}}}}}}{\displaystyle \lambda ={\frac {h}{p}}={\frac {h}{{m}{v}}}{\sqrt {1-{\frac {v^{2}}{c^{2}}}}}}
ahol:

h a Planck-állandó
p a részecske impulzusa
m a részecske (nyugalmi) tömege
v a részecske sebessége
-1

hullámok esetén a két egymást követő csúcs közötti távolság:
-1

nem értem
-1