Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sűrgősen kellene! (geometria)?

Főoldal » Középiskola » Matematika
530
3-as feladat "a" és "d" feladat megoldása kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a három szög nagysága x, 2x és 3x, ekkor x:(2x):(3x)=1:2:3 arány teljesül. Tudjuk, hogy tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, így:

x+2x+3x=180°, vagyis
6x=180°, erre x=30° adódik, tehát a szögek nagysága: 30°, 2*30°=60°, 3*30°=90°.

A másodiknál az első analógiáját követve:
2x+9x+13x=180°, vagyis
24x=180°, erre x=7,5°, így a szögek: 2*7,5°=15°, 9*7,5°=67,5°, 13*7,5°=97,5°.
0