Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
670
1. 3x+24+6+2x=40
2.2(5-3x)-4(2x+5)=3(x+4)+29
3.(x-6)/5=(3x-5)/2
4.3x/2+x/6-2x/9=13
5.2x+(2-5x)/3=6-(6x-4)/5
Sajnos különböző okok miatt nem voltam a suliban ezért nem igazán értem ezeket a feladatokat, ha a folyamatát is letudnád írni megköszönném
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS!!!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Ezt kicsit régebben írtam, hátha segít. Ide is leírom, valószínűleg nem ugyan úgy. Ha ez alapján érted, akkor inkább ne nézd meg, hogy ne kavarjon össze. Ha valami még mindig nem áll össze, akkor írj nyugodtan. https://ehazi.hu/q/52008

3x+24+6+2x=40
Először összevonjuk a számokat. Amiben betű van külön és ami csak szám azt is külön.
5x+30=40
Utána az a cél, hogy egyik oldalon legyen a betűs szám, a másikon a sima szám.
Ehhez itt ki kell vonni 30-at mind a két oldalból. Egy / jellel jelöljük, hogy milyen műveletet csinálunk:
5x+30=40 /-30
Most van 5x-ünk, de nekünk csak egy kell, így mind a két oldalt osztjuk 5-tel.
5x=10 /:5
x=2
Ellenőrzés:
Az x helyére beírjuk azt a számot, ami kijött.
Bal oldal: 3*2+24+6+2*2=6+24+6+4=40
Jobb oldal: 40=40
A két eredmény ugyan az, tehát az egyenlet helyes megoldása 2.

Ebben már zárójel is van, amit először fel kell bontani.
2(5-3x)-4(2x+5)=3(x+4)+29
2*5+2*(-3x)+(-4)*2x+(-4)*5=3*x+3*4+29
Ezt le lehet írni akár így is, csak figyelj, hogy hol +, hol -.
10-6x-8x-20=3x+12+29
Innentől ugyan úgy folytatódik, ahogy az előző is. Itt most mutatok valami mást is.
-10-14x=3x+41 /+10
-14x=3x+51 /-3x
Itt az x van mínuszban, így -17-tel osztunk. Azért tettem oda pontot, mert a rendszer hangulat jelnek érzékeli.
-17x=51 /:.(.-17)
x=-3
Ell.:
Bal oldal: 2(5-3*(-3))-4(2*(-3)+5)=32
Jobb oldal: 3((-3)+4)+29=32

Újabb érdekesség, a tört. Először közös nevezőre kell hozni.
(x-6)/5=(3x-5)/2
Most hogy a törtek eltűnjenek, megszorozzuk őket a nevezővel.
2(x-6)/10=5(3x-5)/10 /*10
Innentől megint egyszerű.
2(x-6)=5(3x-5)
2x-12=15x-25 /-2x
-12=13x-25 /+25
13=13x /:13
1=x
Ell.:
(1-6)/5=-1
(3*1-5)/2=-1

Egyenlőre csak megcsináljuk a törteket.
3x/2+x+6-2x/9=13
És itt figyelünk. A 13-at is meg kell szorozni.
27x/18+3x/18-4x/18=13 /*18
27x+3x-4x=234
26x=234 /:26
x=9
Ell.:
Bal oldal: 3*9/2+9/6-2*9/9=13
Jobb oldal: 13=13

Ebben szerintem ezek után nincs újdonság.
2x+(2-5x)/3=6-(6x-4)/5
2x+5(2-5x)/15=6-3(6x-4)/15 /*15
30x+5(2-5x)=90-3(6x-4)
30x+10-25x=90-18x+12
5x+10=102-18x /+18x
23x+10=102 /-10
23x=92 /:23
x=4
Ell.:
Bal oldal: 2*4+(2-5*4)/3=2
Jobb oldal: 6-(6*4-4)/5=2
0