Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki megoldaná ezt a matek feladatot,hogy lássam a megoldási "utat" ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
681
Ez a feladat,viszont tudom,hogy zárójel felbontás kell de nem tudom,hogy hol stb. Szóval valaki megoldaná ezt a feladatot,hogy én is lássam még is hogy kellet volna megcsinálni? (direkt más számokat írok,hogy ne helyettem legyen megoldva)
2·(x-3)·(3x+2)-3·(x+1)·(x-2)+8x=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Zárójelet úgy bontasz fel, hogy a zárójelek között minden tagot minden tagot megszorzol az előjel figyelembe vételével:

2*(x-3)=2*x+2*(-3)=2x-6, ezzel szorozzuk a második zárójelet:
(2x-6)*(3x+2)=2x*3x+2x*2-6*3x-6*2=6x²+4x-18x-12=6x²-14x-12

Ugyanezt megcsináljuk a másik résszel is:

-3*(x+1)=-3*x-3*1=-3x-3, ezzel szorozzuk a másik zárójelet:
(-3x-3)*(x-2)=-3x*x-3x*(-2)-3*x-3*(-2)=-3x²+6x-3x+6=-3x²+3x+6

Tehát ez lesz az egyenletből:

6x²-14x-12-3x²+3x+6+8x=0, innen összevonsz, kapsz egy másodfokú egyenletet, amit megoldóképlettel meg tudsz oldani.
1