Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
571
valaki segítsen megcsinálni a bejelölt feladatokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem fogom megcsinálni helyetted mindet, de segítek mindegyikben:

1.a) Az (1;1) helyvektor azt jelenti, hogy x=1 és y=1-ben van a vektor csúcsa, az eleje meg az origóban. Szóval húzz egy vonalat nyíllal a végén az (1;1) pontba.
A b) és c) hasonlóan megy.

2.a)
Az i jelenti a vízszintes 1 hosszú vektort, a j pedig a függőlegeset. Most az (1;1) pontba úgy jutsz el az origótól, hogy egyet mész jobbra (1i), aztán egyet felfelé (1j). Vagyis A = 1·i+1·j
2.b)
B(-1;2) Most egyet kell menni BALRA, ez -1·i-t jelent. Aztán hármat felfelé, az pedig 3·j.
B = -1·i + 3·j

Mivel megoldottam mindkét részfeladatot a 2-esből, javaslom, hogy gyakorlásképpen csináld meg az e)-t, szívesen ellenőrzöm. :)

3.d)
Egyszerűen koordinátánként meg kell csinálni az összeadást vagy kivonást. Tehát:
a + b - c: = (1;2) + (0;5) - (-2;3) = (1 + 0 - (-2); 2 + 5 - 3) = (3; 4)

3.h) Ítt minden koordinátát be kell szorozni -3/5-del.

3.k) Itt először a zárójel belsejében lévőket kell megcsinálni:
"-2·a" azt jelenti, hogy az "a" minden koordinátáját szorozni kell -2-vel, lesz tehát (-2; -4). Aztán ehhez hozzá kell adni a "d" 6-szorosát, lesz megint egy vektor, ezt már számold ki te. Legvégül jön a 2-es szorzás, megint csak minden koordinátát duplázni kell.

4.a)
Az AB vektor azt jelenti, hogy az A pontból a B-be megy. A BA fordítva, B-ből megy A-ba.
Megcsinálom az AB vektort, a BA-t csináld meg te:
Tehát (0;1)-ből megy (3;2)-be. Azt kell csinálni, hogy a cél koordinátákból ki kell vonni a kezdet koordinátáit. Tehát (3-0; 2-1) = (3; 1) lesz belőle.

Remélem, sikerül a többi is. Ha nem, szólj hogy mit nem értesz, segítek.

Módosítva: 9 éve
0