Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Plshh

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
353
Egy vasgolyót függolegesen felfelé dobunk 40 m/s kezdosebességgel. Milyen magasra röpül a golyó? *
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
v₀ = 40 m/s
g = 9,8 m/s²
--------------
Mivel függőlegesen dobjuk, ezért a "g" negatív lesz, és az út a kérdés.
Először számoljuk ki azt, hogy mennyi idő alatt lesz a sebessége 0 (vagyis mikor ér a legmagasabb pontra):
-9,8 m/s² a gyorsulása, vagyis a 40 m/s -ból másodpercenként 9,8 m/s -t veszít, a kérés az, hogy hányszor veszíthet ennyit:
40 m/s = t · 9,8 m/s²
t = 40 m/s / 9,8 m/s²
t = 4,08 s

Most kiszámolhatjuk a magasságot a négyzetes úttörvénnyel:
h = s = v₀t + a/2 · t²
ahol a = -g
h = 40 m/s · 4,08 s - 9,8 m/s² /2 · (4,08 s)²
h = 81,63 m

Vagyis a vasgolyó 81,63 m magasra röpül fel.
1