Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
676
Valaki megtudná csinálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Fordítót arányosság van a munkások száma és a munkaidő között.
Mivel a munka 2/3-ára csökken a munkások száma 3/2-el kell hogy növekedjen. 6*3/2=9 , 9 munkás kell
0

1. Ha András 8 nap alatt végezne a behordással, akkor 1 nap alatt a fák 1/8 részét hordaná be, ugyanezen elven Bence az 1/10 részét vinné el. Ha együtt dolgoznak, akkor 1 nap alatt az (1/8)+(1/10)=(5/40)+(4/40)=9/40 részét hordják össze. Feltesszük, hogy x napra van szükségük, akkor a fák (9/40)x részét vitték be, ennek viszont 1 egésznek kell lennie, hogyha végeznek a munkával, tehát:

(9/40)x=1, ennek a megoldása x=40/9, tehát 40/9 nap=6400 perc alatt végeznek a munkával. Ha viszont a kérdés az, hogy hány teljes napra van szükségük, akkor a 40/9=~4,44 napot felfelé kerekítve azt kapjuk, hogy 5 napra van szükségük; ezt úgy kell érteni, hogy minden nap a fák 9/40 részét vitték be, 4 nap alatt a 36/40 részét, így 4/40 rész marad a következő napra, tehát kvázi 5 napot kell rászánniuk a fahordásra.

2. Ha 6 munkás 12 nap alatt végezne, akkor a 6 munkás 1 nap alatt a munka 1/12 részével végezne, 1 munkás így az 1/72 részével. 8 nap áll rendelkezésre, ennyi idő alatt 1 munkás 8/72 részét tudná elvégezni. Tegyük fel, hogy x munkásra van szükségünk, ekkor a (8/72)x része lenne kész a munkának, akkor lennénk jók, hogyha ez 1 lenne, tehát:

(8/72)x=1, erre x=72/8=9 megoldást kapjuk, tehát 9 munkás pont 8 nap alatt végezne a munkával, értelemszerűen ennél több munkásnak 8-nál kevesebb napra lenne szüksége, de a legoptimálisabb az, hogyha 9 munkást bérlünk fel, ekkor kell a legkevesebb bért fizetnünk.
0