Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-Fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
420
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Azt nem tudom, hogy a szennyezések móltömegét miért adták meg, de én nem számoltam vele.

A levegő (amiben mérik a szennyezéseket) átlagos móltömege 29 g/mol.

Standard állapotban (25 C, 101325 Pa) 1 mol levegő térfogata 24,5 dm3.

Normál állapotban (0 C, 101325 Pa) 1 mol levegő térfogata 22,41 dm3.

Tehát 1 mol levegő tömege 29 g és térfogata 24,5 illetve 22,41 dm3.

Ha például 5 mg szennyezés van a levegőben, akkor az a rosszabb eset, ha normál állapot van, tehát hideg és a levegő 1 mólja 22,41 dm3 térfogatú. 5 mg/22,41 > 5 mg/24,5

Normál állapottal számoljunk.

Tehát 1 mol levegő tömege 29 g és térfogata 22,41 dm3.
1 mol levegő tömege 0,029 kg és térfogata 0,02241 m3.
x= 1 m3 * 0,029 kg/ 0,02241 m3 = 1,294 kg 1 m3 levegő tömege normál állapotban.

2,4 ppm CO azt jelenti, hogy 2,4 mg CO/kg levegő a koncentráció (mert a mg/kg arány 1 : 1 000 000).

Ha 1 kg levegőben 2,4 mg CO van, akkor
1,294 kg levegőben x= 1,294*2,4 = 3,11 mg CO lenne.
3,11 mg/m3 (a határérték 5000 ug/m3= 5 mg/m3) ezt nem haladja meg, tehát CO megfelel.

Ha 1 kg levegőben 0,1 mg NO₂ van, akkor
1,294 kg levegőben x= 1,294*0,1 = 0,13 mg NO₂ lenne.
0,13 mg/m3 (a határérték 150 ug/m3= 0,15 mg/m3) ezt nem haladja meg, tehát NO₂ megfelel, de határ közeli érték, tehát első körben több mérésre lenne szükség és az eredmény megbízhatósága függ a mérés pontosságától (szórásától is).

Ha 1 kg levegőben 0,05 mg SO₂ van, akkor
1,294 kg levegőben x= 1,294*0,05 = 0,0647 mg SO₂ lenne.
0,065 mg/m3 (a határérték 125 ug/m3= 0,125 mg/m3) ezt nem haladja meg, tehát SO₂ biztonsággal megfelel, mert közel a fele a mért eredmény (de ez is függ a pontosságtól).

Remélem jó.
1