Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-Fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
311
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a)
CO kibocsátása kg/év:
0,034*770 + 0,034*780 + 0,034*790 + 0,034*790 = 106,42 kg

NOx kibocsátása kg/év:
0,011*770 + 0,011*780 + 0,011*790 + 0,011*790 = 34,43 kg

b)
a hordozó gáz térfogata 1 év alatt:
230 m3/h * 770 h + 230 m3/h * 780 h + 230 m3/h * 790 h + 230 m3/h * 790 h = 719 900 m3

CO koncentráció:
106,42 kg = 106420 g = 106 420 000 mg
106 420 000 mg / 719 900 m3 = 148 mg/ m3

NOx koncentráció:
34,43 kg = 34430 g = 34 430 000 mg
34 430 000 mg / 719 900 m3 = 48 mg/ m3

c)
A p*V=n*R*T-ből látszik, hogy a gáz térfogat állandó nyomáson (légköri) egyenesen arányos a hőmérséklettel:

Ha 511 K-n (238 C-on) a gáztérfogat 719 900 m3, akkor
273 K (0 C-on) a gáztérfogat x= 273*719900/511 = 384 604 m3

CO:
106 420 000 mg / 384 604 m3 = 277 mg/m3

NOx:
34 430 000 mg / 384 604 m3 = 90 mg/m3

Egyik sem haladja meg az 500 mg/Nm3-t.
1