Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1168
Mennyi az 5,00 tömeg%-os, 1,030 g/cm3 sűrűségű nátrium-acetát-oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
5 tömeg% jelentése:
100 g oldatban 5 g oldott anyag van oldva.

A pH-hoz mol/dm3 koncentrációt kell számolni, mert a pH a hidrogénion M koncentráció negatív 10es alapú logaritmusa.

100 g oldat térfogata 100 g / 1,030 g/cm3 = 97,087 cm3

1 mol nátrium-acetát tömege: (CH3COONa)= 15+12+2*16+23 = 82 g

5 g Na-acetát anyagmennyisége 5/82= 0,061 mol

Tehát a só koncentrációja:
0,061 mol / 0,097087 dm3 = 0,628 mol/dm3

CH3COONa → Na+ + CH3COO-

hidrolízis:
CH3COO- + H2O ⇔ CH3COOH + OH-
mivel az ecetsav gyenge sav, ezért az egyensúly erősen jobbra tolódik és a nátrium-acetát pH-ja biztosan lúgos lesz.

Az ecetsav disszociációja:
CH3COOH ⇔ CH3COO- + H+

Az acetát ionok kiindulási koncentrációja = só koncentrációja = 0,628 M
disszociál x mol ecetsav.
egyensúlyban van 0,628-x ecetsav, x acetát-ion és x H-ion (mivel 1 mol ecetsavból 1 mol acetát-ion és 1 mol H-ion keletkezik).

K(ecetsav)=x²/(0,628-x)=1,8*10-5
x²=1,131*10-5-1,8*10-5*x
x²+1,8*10-5*x-1,131*10-5=0

x1=−0.0033720463868344127 (negatív gyök, elvethető)
x2=0.003354046386834413 (ennyi a H-ion koncentráció az oldatban) ez csökkenti az OH-ion koncentrációt:

[ecetsav]=[OH] lásd a hidrolízist

[OH]=0,628-x = 0,628-0,003354=0,624646 mol/dm3

pOH=-lg(0,624646)=0,204

pH=14-pOH=14-0,204=13,8 az 5,00 tömeg%-os, 1,030 g/cm3 sűrűségű nátrium-acetát-oldat pH-ja.

0