Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
956
Mennyi KH(IO3)2-ot kell bemérni 200 cm3 törzsoldat készítéséhez, ha azt akarjuk, hogy a törzsoldat 50 cm3-es részleteire a 0,1 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-tioszulfátos mérőoldatból 20 cm3 fogyjon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A mérés elve:
A kálium-bijodátból savas közegben kálium-jodid feleslegben jódot szabadítunk fel, és ezt a jódot titráljuk a nátrium-tioszulfáttal.

Reakció egyenletek:

KH(IO₃)₂ + 10 KI + 11 HCl = 6 I₂ + 11 KCl + 6 H₂O

2 Na₂S₂O₃ + I₂ = Na₂S₄O₆ + 2 NaI

móltömegek:
KH(IO₃)₂: 389,91 g/mol
I₂: 253,8 g/mol
Na₂S₂O₃: 158,12 g/mol


Először ki kell számolnunk a nátrium-tioszulfát mennyiségét, mert ez ismert a megadott adatokból.

1000 cm³ (1 dm³) oldatban 0,1 mol nátrium-tioszulfát van oldva,
20 cm³ fogyott oldatban x=20*0,1/1000 = 0,002 mol nátrium-tioszulfát van oldva.

2 mol nátrium-tioszulfát 1 mol jóddal reagál,
0,002 mol nátrium-tioszulfát a felével, 0,001 mol jóddal reagál.

Ez mennyi kálium-hidrogén-bijodátból keletkezik?

1 mol bijodátból 6 mol jód keletkezik,

0,001/6 mol bijodátból 0,001 mol jód keletkezik,

389,91/6= 64,985 g bijodátból 253,8 g jód keletkezik.

0,064985 g bijodátból 0,2538 g jód keletkezik.

64,985 mg bijodátból 253,8 mg jód keletkezik.

Ez 50 cm³ oldatban van, akkor 200 cm³-ben a 4-szerese van: 4*64,985 = 259,94 mg kálium-hidrogén-bijodátot kell bemérni.
0