Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1305
a) 250,0 cm3-es mérőlombikba 0,8188 g KH(IO3)2-ot mértünk be. Mennyi a pontos koncentrációja annak a tioszulfát-mérőoldatnak, amelyből a törzsoldat 25,0 cm3-ére a fogyás 24,5 cm3 legyen?
b) Mekkora a pontos koncentrációja a 0,2 mol/dm3 névleges koncentrációjú Na2S2O3- oldatnak, ha az 1,3000 g KH(IO3)2-ból 100,0 cm3 törzsoldatot készítettünk, és abból 20,0 cm3-t kivéve, majd KI-dal reagáltatva a felszabaduló jódra 39,80 cm3 Na2S2O3- mérőoldat fogyott?

Nem jön ki, leginkább a pontos és a névleges koncentráció a baj. Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a)
A mérés elve:
A kálium-bijodátból savas közegben kálium-jodid feleslegben jódot szabadítunk fel, és ezt a jódot titráljuk a nátrium-tioszulfáttal.

Reakció egyenletek:

KH(IO₃)₂ + 10 KI + 11 HCl = 6 I₂ + 11 KCl + 6 H₂O

2 Na₂S₂O₃ + I₂ = Na₂S₄O₆ + 2 NaI

móltömegek:
KH(IO₃)₂: 389,91 g/mol
I₂: 253,8 g/mol
Na₂S₂O₃: 158,12 g/mol

250,0 cm3 oldatban 0,8188 g bijodát van.
25,0 cm3 oldatban a tizede, 0,08188 g.

1 mol bijodátból 6 mol jód szabadul fel.
389,91 g bijodátból 6*253,8 g jód szabadul fel.
0,08188 g bijodátból x=0,08188*6*253,8/389,91=0,31978 g jód szabadul fel.

2 mol Na-tioszulfát 1 mol jóddal reagál,
2*158,12 g Na-tioszulfát 253,8 g jóddal reagál,
x= 0,31978*2*158,12/253,8 = 0,398457 g Na-tioszulfát 0,31978 g jóddal reagál.

Ez 0,398457 g/158,12 g/mol=0,00252 mol (ami 24,5 cm3-ben van)
1000 cm3-ben: 0,00252*1000/24,5 = 0,10286 mol/dm3

b)
1,3000 g bijodátnak az ötöde reagált (100/20 cm3): 0,26 g

389,91 g bijodát 6*253,8 g jóddal reagál,
0,26 g bijodát 0,26*6*253,8/389,1= 1,017548 g jóddal reagál.

2 mol Na-tioszulfát 1 mol jóddal reagál,
2*158,12 g Na-tioszulfát 253,8 g jóddal reagál,
x= 1,017548 *2*158,12/253,8 = 1,267886 g Na-tioszulfát 1,017548 g jóddal reagál.

Ez 1,267886 g/158,12 g/mol=0,0080185 mol (ami 39,80 cm3-ben van)
1000 cm3-ben: 0,0080185*1000/39,80 = 0,20147 mol/dm3 a pontos koncentrációja a 0,2 mol/dm3 névleges koncentrációjú Na2S2O3- oldatnak.

1