Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Külső szög, átlók száma?

Főoldal » Középiskola » Matematika
760
El is magyarázná valaki hogy hogy jön ki?!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Belső szöge, külső szög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt kell tudni, hogy egy n oldalú konvex sokszög belső szögeinek összege 180°*(n-2). Az elv, ami alapján kijött ez a képlet, a következő: rajzolunk egy n oldalú konvex sokszöget, kiválasztjuk egy csúcsát, onnan behúzzuk az összes átlót, amiből n-3 darab van (azért, mert átló a kiválasztott csúcsból önmagába nem fut, ugyanígy a szomszédokba sem). Ez az n-3 darab átló n-2 darab háromszögre bontja az n-szöget. Ezek a háromszögek azt tudják, hogy minden szöge a sokszög valamelyik szögének résszöge, tehát ha ezeket összeadjuk, akkor a sokszög belső szögeinek összegét is megkapjuk. Tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, ebből n-2 darab van, tehát összegük 180°*(n-2).

Esetünkben n=7, tehát 180°*(7-2)=900° a belső szögek összege. Mivel a szabályos hétszög minden szöge ugyanakkora, ezért 1 szöge (900°/7)=(900/7)°=~128,5714286°-os.

A külső szögek száma n oldal esetén n*(n-3)/2. Ez úgy jön ki, hogy minden csúcsból n-3 átló húzható (mivel önmagába és a két szomszédjába nem megy), n darab csúcsunk van, így n*(n-3) darab átlót tudunk megszámolni, viszont minden átlót kétszer számoltunk így meg (mindkét végpontjánál) 1 helyett, ezért a szorzatot osztanunk kell 2-vel, így n*(n-3)/2 átló van. Mivel n=7, ezért 7*(7-3)/2=14 átlója van a hétszögnek.

Külső szög=180°-belső szög, így külső szög=180°-(900/7)°=(1260/7)°-(900/7)°=(360/7)°=~51,428571°.
0