Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszögben a kerület?

Főoldal » Középiskola » Matematika
519
Derékszögű háromszögben p=3, q=12. Mennyi a kerület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, akkor p és q az átfogó két része akar lenni. Ebben az esetben átfogó hossza 3+12=15 cm, a befogótétel értelmében az átfogóhoz tartozó magasság a két átfogórész mértani közepe, vagyis m= 3*12 = 36 =6.

A magasság két derékszögű háromszögre bontja a nagy háromszöget, ahol az átfogók a nagy háromszög befogói (a és b), tehát Pitagorasz tétele szerint:

6²+3²=a², tehát  45 =3*√5=a
6²+12²=b², tehát  180 =6*√5=b

Tehát a háromszög kerülete 3*√5+6*√5+15=9*√5+15 egység, igény szerint kerekíthető.
0