Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora részekre bontja az oldalt a szögfelező?

Főoldal » Középiskola » Matematika
876
Mekkora részekre bontja a szögfelező a középső oldalt a háromszögben? az oldalak 12, 10, 8.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szögfelezőtételt kell alkalmaznunk; a szögfelező a harmadik oldalt két részre osztja, ezek aránya megegyezik a másik két oldal arányával.

Legyen a hosszabbik rész hossza x, ekkor a másik rész hossza 10-x lesz, ekkor a szögfelezőtétel értelmében:

x/(10-x)=12/8, szorzunk a nevezőkkel:
8x=120-12x, hozzáadunk 12x-et:
20x=120, osztunk 0-szal:
x=6, tehát a középső oldalt 6 cm-es és 4 cm-es részekre osztja a szögfelező.
0