Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Radiánból fokba váltás, középponti szög

Főoldal » Középiskola » Matematika
6161
Segitsetek!! 10.osztalyos anyag, a körnél, radiánból fokba váltás és vissza és a középponti szögtétel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt kell tudni, hogy

π=180°, innen bármelyik szög átváltható radiánba és fordítva, egyszerűen az egyenes arányosság elvét kell követnünk; számoljuk ki például 30° radiánértékét; észrevesszük, hogy 180/6=30, tehát a 180°-ot 6-tal osztva 30°-ot kapunk, emiatt π-t is osztjuk 6-tal, így ezt kapjuk:

(π/6)=30°.

Sajnos nem minden esetben van ilyen egyszerű dolgunk, de akkor is megoldható; például 13° nem számolható át ilyen könnyen, mivel nincs egész szám, hogy azzal osztva 180°-ot 13°-ot kapunk, de nem esünk kétségbe; osszuk el 180-nal, ekkor ezt kapjuk:

(π/180)=1°, az 1°-ból pedig már könnyen tudunk 13°-ot csinálni úgy, hogy szorzunk 13-mal:

(13*π/180)=13°.

Radiánból fokszámítás pontosan ugyanígy megy, csak akkor először π-vel osztunk; például ha az a kérdés, hogy 1,5 radiánhoz milyen szögérték tartozik, akkor először osztunk π-vel:

1=180°/π, majd szorzunk 1,5-del:
1,5=1,5*180°/π=270°/π, ezt igény szerint lehet kerekíteni.

Kerületi és középponti szögek tétele: azonos körívhez húzott kerületi és középponti szögek esetén a középponti szög mindig kétszerese a kerületi szög nagyságának.

Ha van még kérdés, tedd fel!
0