Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
475
Egy autógumiban a külső levegőhöz képest a többletnyomás 2 atm. Menet
közben a gumi hőmérséklete 10 °C-ról 50 °C-ra növekszik, miközben a
tömlő térfogata 5%-kal szintén megnő. Mekkora most a nyomás a
gumiban?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
p₁ = 2 atm
T₁ = 10 °C
V₁ = 1
T₂ = 50 °C
V₂ = 1,05
p₂ = ?
-------------
(p₁ · V₁)/T₁ = (p₂ · V₂)/T₂
p₂ = (p₁ · T₂ · V₁)/(T₁ · V₂)
p₂ = 9,5 atm

Elég sok lett, de 40 °C változás nem kevés.
0