Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Válaszolni kérdésre

370
Nézz utánna ki volt a leghíresebb angol király a Norman támadások előtt? Hol volt a székhelye? Miről volt híres ez a hely? Ki volt a tanítója? Mit szeretett volna megszerezni? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
történelem, kérdések, Nézzutánna, Tori
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Tuti, hogy Nagy Alfrédról van szó, de nem tudok mindenre válaszolni.
Azért gondolom Alfrédot, mert 2002-ben volt egy közvéleménykutatás a BBC-ben, hogy ki a 100 legnagyobb brit. Churchill lett az első, Lady Di a harmadik, Shakespeare az ötödik, stb. Nagy Alfréd lett a 14-edik, az előtte lévők közül senki nem élt 500 évnél régebben.

Alfréd 849-ben született, 871-től 899-ig uralkodott. A Wessex királyi családból származik. Wessex (West Saxon: Nyugati Szász királyság) Anglia déli része volt. (Nagyjából az a terület, amit úgy kapsz, hogy Londonon keresztül húzol egy kelet-nyugati irányú (a térképen vízszintes) vonalat, és az attól délre eső terület volt Wessex.) Apja Wessex királya volt, őbelőle is Wessex királya lett, tehát Alfréd székhelye is bizonyára Wessex-ben volt. Abban az időben a királyi udvar eléggé mobil volt, nem volt kinevezett főváros, de azt olvastam, hogy Wessex elsődleges központja Winchester volt, oda lett eltemetve is Alfréd.

Miről volt híres ez a hely? A kései vaskorban volt már ott település Venta néven (Kelta nyelven várost jelent). A Római Birodalom korában a római megszállók is megtelepedtek itt, ekkor vált fontos várossá, az egyik legnagyobb volt a szigeten. Kőből készült városfala is volt. A rómaiak kivonulása (410) után hanyatlani kezdett, a 7. században kezdett újra fellendülni. Épült egy katedrális is (ez még nem a mai híres katedrális...), ez lett a Nyugati Szász Püspökség székhelye.

A város mai formája a 9. században kezdett kialakulni, amikor Nagy Alfréd megszabadult a régi római utca elrendezéstől, hogy jobban lehessen védeni a várost a vikingek (dánok) ellen.

Ki volt a tanítója? Nem tudom. Azt olvastam, hogy a szülei nagy hangsúlyt fektettek a gyerekeik oktatására. Ennek kicsit ellent mond, hogy Alfréd csak 12 évesen tanult meg olvasni, bár a memóriája nagyon jó volt. Egyszer az anyja egy gyönyörűen díszített szász verseskönyvet ajánlott annak a fiának, aki fejből megtanulja a verseket. Alfréd még csak 4 vagy 6 éves volt, felolvastatta valakivel a könyvet és megtanulta a verseket, ezzel ő nyerte el a könyvet. Királyként azt akarta, hogy ne csak a papok, hanem minden szabad ember tudjon olvasni. Tudósokkal vette körül magát, egyházi méltóságokba emelte őket. Udvari iskolát alapított, ahol a saját, és a nemesek fiait taníttatta.
Lehet, hogy Szent Grimbald volt a tanítója? A francia szerzetessel még fiatalon találkozott, aztán amikor király lett, elhívta őt is másokkal együtt, hogy segítsék a királyságot a keresztény tanítások terjesztésében, és hogy a király személyi tanácsadói legyenek.

Mit szeretett volna megszerezni? Hmm, nem tudom. Talán az lehet, hogy Wessexi király volt, abban az időben még nem volt egységes Anglia. Őbelőle se lett egész Anglia királya, de Wessex lett a domináns királyság Angliában, és Mercia területe (Anglia középső része) is áttételesen Alfréd alá tartozott. Alfréd magát úgy nevezte, hogy az "Angolok és Szászok királya". Kelet és észak Anglia a vikingek uralma alatt volt. Alfréd unokája lett az első király, aki teljes Angliát uralta.

Miért akarta megszerezni? A Vikingek egész uralkodása alatt nagy veszélyt jelentettek Wessex-re, többször is harcolt ellenük több-kevesebb sikerrel. A vikingek kiűzése és Anglia egyesítése nagy biztonságot adott volna. De ebben a "megszerzés" dologban egyáltalán nem vagyok biztos, nem olvastam olyat, hogy egységes Angliát akart volna. Békét akart, szerződést kötött a vikingekkel amiben megállapították a határokat.

Ha a "megszerezni" nem volt pontos fogalamazás, hanem csak az a kérdés, hogy "mit akart", akkor ez a válasz:
Azt akarta – mondja ő maga – „hogy országában a szabad emberek fiai, kiknek módjuk volt hozzá, kényszeríttessenek mindaddig tanulni, míg az angol írást tökéletesen tudják olvasni; azután pedig azok, kik a tanításnak és az isteni szolgálatnak szentelik életüket, a latin nyelvben kapjanak oktatást”.

Források:
http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/05kotet/05r01f07.htm
Valamint több angol nyelvű wikipedia cikk:
https://en.wikipedia.org/wiki/100_Greatest_Britons
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_the_Great
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_monarchs
https://en.wikipedia.org/wiki/Winchester
https://en.wikipedia.org/wiki/Grimbald
Módosítva: 7 éve
0