Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
612
Milyen magasra lehetne felemelni állandó sebességgel az 1 t tömegű testet, azon energia árán, amely 1 dm3 térfogatú, 100 Celsius fok hőmérsékletű víz 20 Celsius fok hőmérsékletre való lehűlése során felszabadul, ha a víz fajhője 4,2 kJ/ (kg*Celsius fok)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Wemelési = m · g · h
--------------------
m = 1 t = 1 000 kg
h = ?
-------------------
V = 1 dm³ ⇒ mvíz = 1 kg
T₁ = 100 °C
T₂ = 20 °C
c = 4,2 kJ/(kg · °C)
ΔT = T₁ - T₂ = 80 °C
---------------------
Q = c · m · ΔT
Q = 4,2 kJ/(kg · °C) · 1 kg · 80 °C
Q = 336 kJ = 336 000 J

Az emelés:
336 000 J = 1 000 kg · 9,8 m/s² · h
h = 336 000 J/(1000 kg · 9,8 m/s²)
h = 240/7 m = 34,3 m
0