Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
2399
Egy 4 méter magas és 2 méter átmérőjű ,henger alakú tartályt háromnegyed részéig töltünk meg vízzel. Mekkora a nyomás, és a nyomóerő az edény alján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, henger, Nyomás, átmérő, magasság, nyomóerő, edény
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Mivel a 4 m-es tartály csak 3/4-ed részéig van tele vízzel, benne 4×3/4=3 m magasan áll a víz. Így pedig a hidrosztatikai nyomás: p=ro×g×h=1.000×10×3= 30.000 Pa (ro: 1.000 kg/m3)

Mivel pedig kör alapterületű a tartály, annak felülete: A=r^2×π=1^2×3,14=3,14 m^2 (r a sugár, azaz az átmérő fele).
Így pedig a nyomóerő: F=p×A=94.200 N.

1