Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
180 cm3 0,2 molos (mol/dm3) 1,02 g /cm3 sűrűsségű Cuso4 oldatban feloldunk 20g kristályos rézszulfátot .
Hány tömegszázalékos az igy keletkezett oldat ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Réz-szulfát (CuSO₄) oldatban kristályos réz-szulfátot (CuSO₄ . 5 H₂O) oldunk.

Ez megoldható keverési egyenlettel, ha a 0,2 mólos oldatot átszámoljuk tömeg%-osra, a 20 g kristályos réz-szulfátot pedig kiszámoljuk, hogy hány tömeg%-os oldat lenne.

180 cm³ * 1,02 g/cm³ = 183,6 g oldat

0,2 mólos jelentése:
1000 cm³ (1 dm³) oldatban 0,2 mol réz-szulfát só van oldva.
180 cm³-ben x=180*0,2/1000 = 0,036 mol réz-szulfát van oldva.

1 mol réz-szulfát (CuSO₄) tömege: 63,6 g +32 g +4*16 g = 159,6 g
1 mol kristályos réz-szulfát tömege (CuSO₄ . 5 H₂O) = 159,6 g + 5*18 g = 249,6 g

1 mol réz-szulfát tömege 159,6 g
0,036 mol réz-szulfát tömege 0,036*159,6 = 5,75 g

tömeg% = 5,75 g *100 / 183,6 g = 3,13 m/m%

Tehát a 180 cm³ 0,2 mólos oldat 3,13 tömeg%-os.


A 20 g kristályos réz-szulfát (CuSO4 . 5 H2O) hány tömeg%-os oldat lenne?

249,6 g kristályos réz-szulfát megfelel 159,6 g réz-szulfátnak,
20 g kristályos réz-szulfát megfelel 20*159,6/249,6 = 12,79 g réz-szulfátnak.

Az "oldott anyag" a réz-szulfát, az "oldat" pedig a kristályvíz+réz-szulfát lesz.

Ez hány tömeg%-os oldat lenne?
12,79 g *100 / 20 g = 63,94 tömeg%

Keverési egyenlettel a 20 g oldása:

183,6 * 0,0313 + 20 * 0,6394 = (183,6+20) * t

t: az oldás után t*100 lesz az új oldat tömeg%-a réz-szulfátra.

5,75 + 12,79 = 203,6 * t
18,54=203,6*t
t=18,54/203,6 = 0,0911

Tehát az új oldat 9,11 tömeg%-os lesz.
Módosítva: 5 éve
0