Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
318
Egy sóstó 13 tömeszázalékos NaCl-t tartalmaz. Tó víz sűrűssége 1.15g/cm3.
a,Ha 100dm3 tó vízből a víz teljes mennyiségét elpárologtatjuk mennyi kg só marad vissza ?
b,nyári (30 Celsius fokba )melegben a tó hány százalékának kell elpárolognia hogy elkezdődjön a só kiválás?
30 celsius fokba Nacl oldhatósága 100g vízben 36.5g Nacl
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
100 dm3 tóvíz tömege: 100 dm3 * 1,15 kg/dm3 = 115 kg

Ez 13 tömeg%-os, tehát 115 kg * 0,13 = 14,95 kg NaCl-ot tartalmaz oldva.

b)
115 kg tóvízből 14,95 kg NaCl

A víz elpárolog, a só tömege nem változik, az oldat töményedik.

Az a kérdés, hogy a 115 kg tóvízben oldott NaCl-ot (14,95 kg) mennyi víz tudja éppen oldatban tartani (telített oldat).

100 g víz 36,5 g NaCl-ot old.
100 kg víz 36,5 kg NaCl-ot old.
x= 14,95*100/36,5 = 40,96 kg víz 14,95 kg NaCl-ot old (ez a telített oldat).

115 kg-ból indultunk ki, tehát a kettő különbsége párolog el:
115 kg - 40,96 kg = 74,04 kg víz.

Ez hány %-a a kiindulási oldatnak?

74,04 kg *100 / 115 kg = 64,38%

Tehát a tóvíz 64,38%-ának kell elpárolognia ahhoz, hogy elkezdődjön a só kiválás.
Módosítva: 5 éve
0