Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenlet megoldása?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1716
sin(4x) = sin(x)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, házi, trigonometria, megoldás, érettségi, képlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
4x+k2π = x+k2π ---- k ∈ Z
x₁ = 0+k2π.

sin(x) = sin(π-x)
4x+l2π =π-x+l2π ---- l ∈ Z
5x = π
x = π/5+l2π
0

Nem kis gondok vannak az első válaszban...

A lényeg: két esetet különböztetünk meg;

1. eset: nem nehéz kitalálni, hogy ha a sin()-en belül egyenlő a két szög, akkor azok szinusza is egyenlő lesz, tehát

4x=x, de mivel a függvény 2π szerint periodikus, ezért x-et vagy 4x-et (DE CSAK AZ EGYIKET!) eltolhatjuk:

4x=x+k*2π, kivonunk x-et:
3x=k*2π, végül osztunk 3-mal:
x=k*2π/3, ahol k tetszőleges egész. (osztásnál a periódust IS osztani kell!)

2. eset: ismerjük azt az azonosságot, hogy sin(x)=sin(π-x), ezért sin(x)-et lecserélhetjük:

sin(4x)=sin(π-x), és itt is akkor vagyunk jók, ha a sin()-en belül egyenlőség van, tehát:

4x=π-x, de mivel a függvény 2π szerint periodikus, ezért:

4x=π-x+k*2π, innen rendezés után az

x=(π/5)+k*2π/5, ahol k tetszőleges egész, eredményt kapjuk.

Ha esetleg szögben kellett volna megoldani, külön kérésre azt is leírom (bár igazából csak annyi a dolgunk, hogy a π-ket lecseréljük 180°-ra).
0