Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz

872
egy derékszögű trapéz szárai "a" és "2a", valamint az egyik alapja is "a" hosszúságú.
a) mekkora a trapéz negyedik oldala?
b)mekkorák a trapéz szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha nem baj, az 'a'-t lecserélem x-re.

Értelemszerűen az x hosszú szár lesz a merőleges, mivel ha a 2x hosszú lenne, akkor az x szár "nem érne fel" a x végéhez, (ha lerajzolod, megérted).

Toljuk el az x hosszú szakaszt 2x végpontjába úgy, hogy a trapézon belül maradunk, ekkor az eltolt szakasz a trapézt egy téglalappá és egy derékszögű háromszögre bontja. A derékszögű háromszög átfogója 2x, egyik befogója x, másik befogója legyen y, ekkor Pitagorasz tétele szerint:

x²+y²=(2x)², y-ra rendezve y=√3*x adódik, ez lesz a hosszabb befogó egy része. Mivel x<√3*x, ezért az x hosszú alap csak a rövidebbik alap lehet. Emiatt a téglalap 3 oldala x hosszú, így kizárásos alapon a negyedik is olyan hosszú, tehát egy négyzet, így a hosszabb alap másik része x hosszú, összesen x+√3*x=x*(1+√3)*x hosszú.

Szögei: nem nehéz rájönni, hogy derékszögű trapéz lévén 2 derékszöge van. A másik két szöget a háromszögből tudjuk meg; ha a háromszöget tükrözzük a √3*x hosszú oldalára, akkor egy olyan háromszöget kapunk, melynek minden oldala 2x hosszú, vagyis szabályos háromszög lesz, ennek, mint tudjuk, minden szöge 60°-os. Az x*√3 hosszú szakasz felezi ezt a szöget, így a hosszabb alapon fekvő szög 30°-os, a rövidebbik alapnál 90°+60°=150°-os szög található.

A rajz sokat segít, ajánlom, hogy rajzolj.

Ha valami nem világos, várom kérdéseidet.
0