Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög hajlásszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
4055
egy háromszög két belső szögfelezőjének hajlásszöge 48°. mekkora a háromszög 3. csúcsánál levő belső szöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szögfelezők egy háromszöget vágnak ki a háromszögből; ennek a háromszögnek legyen az egyik szöge α, a másik szöge β, ekkor α+β+48°=180° teljesül, mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°. Rendezzük ezt az egyenletet: β=132°-α, tehát ennek a háromszögnek a két szöge α és 132°-α. Ezek a szögek a "nagy" háromszög félszögei, tehát annak szögei 2α és 2*(132°-α)=132°-2α. Ha a harmadik csúcsnál lévő szög γ, akkor újból használva a fenti tételt:

2α+(132°-2α)+γ=180°, rendezés után α kiesik, a végeredmény γ=48° lesz.

Ebből levonható az a következtetés, amit később bizonyíthatunk is (hasonló módon), hogy egy háromszög két belső szögfelezőjének hajlásszöge megegyezik a harmadik csúcsnál található szöggel.
1