Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1236
Mennyi 20oC-os és mennyi 60oC-os vizet kell összekevernünk, hogy 10 l 36oC-os vizet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
(Nem tudom, melyiket fogod előbb olvasni, azért ugyanaz a szöveg)

Azt kell megérteni, hogy a melegebb víz hőt ad le, a hidegebb pedig hőt vesz fel, értelemszerűen akkor nem történik hőátadás, hogyha azonos a hőmérséklet. A legkönnyebben úgy tudjuk eldönteni, hogy mikor fog a hőmérséklet kiegyenlítődni, hogy összeadjuk literenként a hőmérsékleteket, majd az összes liter között egyenlően elosztjuk.

Vegyünk egy egyszerű példát; van 1 liter 10°-os vizünk és 1 liter 20°C-os vizünk, ha összeöntjük őket, akkor 2 liter vizet kapunk, az összes hőmérséklet 10°C+20°C=30°C, ezt kell a literek között elosztanunk egyenlően, így 30°C/2=15°C jut mindkettőnek, tehát 15°C-os vizet fogunk kapni (ha eltekintünk attól, hogy a környezet is hőt von el a melegebb víztől, és hőt ad le a hidegebb víznek).

Egy másik példa: 2 liter 20°C-os és 6 liter 70°-os van; ha összeöntjük őket, akkor 8 liter vizünk lesz, az összes hőmérséklet: 2*20°C+6*70°=40°C+420°C=460°C, ezt kell elosztanunk 8 egyenlő részre, tehát 460°C/8=57,5°C-os vizet fogunk kapni.

Ugyanezt a gondolatmenetet felhasználhatjuk akkor is, hogyha adott hőmérsékletű vízre van szükségünk; tegyük fel, hogy x liter 20°C-os vizet veszünk, ekkor 10-x liter 60°C-os vizet kell vennünk. Az összes hőmérséklet: x*20°C+(10-x)*60°C=x*20°C+600°C-x*60°C=600°C-40°C*x, ezt osztjuk el 10 liter között, így 1 liternek (600°C-40°C*x)/10=60°C-4°C*x jut, ennek kell 36°C-nak lennie, tehát:

60-4x=36, ennek megoldása x=6, tehát 6 liter 20°C-os és 4 liter 60°C-os vízre van szükségünk.

Ellenőrzés: az összhőmérséklet: 6*20°C+4*60°C=120°C+240°C=360°C, ezt osztjuk el 10 egyenlő részre: 360/10=36°C, ezt kellett kapnunk.
0