Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
599
Hogyan lesz ennem az ABCD háromszögnek a magasság, befogó, pitagorasz, és pitagorasz fordított tétele? Betűkben leírva. Kép van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mértan, háromszög
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel nem tudjuk, hogy mi adott, így nehéz válaszolni a kérdésre. Ha abból indulunk ki, hogy minden paraméterekkel van megadva, akkor egyszerűen derékszögű háromszögeket kell keresni, amikre felírható Pitagorasz tétele, abból kapunk egy egyenletrendszert, amit meg lehet oldani, de gondolom, még olyat nem vettetek, így kérlek, pontosítsd a feladatot.
0

Akkor:

Magasságtétel: az átfogóhoz tartozó magasság (CA) az átfogót két részre osztja, ezek most BC és CD. Ekkor a magasság hossza megegyezik a részek hosszának mértani közepével, vagyis |CA|= |BC|*|CD| .

Befogótétel: az AB befogó merőleges vetülete a BC szakasz (a merőleges vetület kvázi azt jelenti, hogyha egy sík asztalra lerakod a szakaszt, majd lámpával megvilágítod úgy, hogy a lámpából érkező fénysugarak merőlegesek az asztal síkjára, akkor a szakasz árnyékot vet az asztalra, ez az árnyék a merőleges vetület), ebben az esetben az AB befogó hossza megegyezik a BC merőleges vetület és a BD átfogó mértani közepével, vagyis |AB|= |BC|*|BD| . Hasonló módon a másik befogóra is igaz ez: |AD|= |CD|*|BD| .
0