Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell bizonyÍtani?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
573
Tegyük fel, hogy valamely a vektor előáll az a1,a2,...an vektorok lineáris kombinációjaként. Ez akkor és csak akkor egyértelmű, ha az a1,a2,...an vektorok lineárisan függetlenek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, házi, vektortér, Transzformáció, vektor, bázis, lineáris, kombináció, független, összefüggő
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a = λ₁·a₁ + λ₂·a₂ + ... + λn·an

Egyik irány: (akkor egyértelmű, ha lin.fgtln.)
Tegyük fel, hogy nem igaz az állítás, vagyis létezik egy µ₁, µ₂,...,µn szám n-es, amivel szintén 'a' jön ki:
a = λ₁·a₁ + λ₂·a₂ + ... + λn·an = µ₁·a₁ + µ₂·a₂ + ... + µn·an
(λ₁-µ₁)·a₁ + (λ₂-µ₂)a₂ + ... + (λn-µn)·an = 0
Ebből pedig következik, hogy λ₁-µ₁ = 0, stb., vagyis λ=µ. Ellentmondás.

Másik irány: (csak akkor egyértelmű, ha lin.fgtln)
Tegyük fel, hogy nem függetlenek, mégis egyértelmű a felbontás.
Vagyis Σβᵢ·aᵢ = 0 úgy, hogy βᵢ nem csupa nulla.
Ekkor a = a + 0 = (λ₁+β₁)a₁ + (λ₂+β₂)a₂ + ... + (λn+βn)an
Mivel β₁ nem csupa nulla, ez egy másik felbontás lenne, ellentmondás.
1