Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell ezeket megcsinálni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
664
Pénteken dolgozat és nem tudom ezeket megcsinálni. Valaki segítsen legyen szíves!
Elvileg ilyen feladatok lesznek a dolgozatban is...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elsőnél jól odaírtad az arányokat kék tollal, azokat kell használni. Pl. a második oszlopban meg van adva a c és d, abból ki tudod számolni a c/(c+d)-t, és abból jön a többi.

A 2. feladat is ugyanígy hasonló háromszögekkel megy, hasonló arányt kell felírni.

3. A középponti szög dupla akkora, mint a kerületi szög. Ezt kell megtanulni.
Ha α a kerületi és 2α a középponti, akkor α+2α = 240°, stb.
4. Ehhez is ugyanazt kell tudni, α .. 2α, szerintem menni fog.

5. Ha felrajzolod, látszik a megoldás. Derékszögű, ezért a harmadik szög 30°. A 60° fele is annyi, lesz ott egy másik 30°-60°-90° háromszög. Azt meg fejből tudni kell, hogy annak az oldalai milyen hosszúak: 1,2,√3 illetve ennek sokszorosai. Megy így?

stb. majd folytatom... Írd meg, megy-e az eleje ezekkel.

Folyt:
6. 270° = 180° + 90°, vagyis ez 3/4 része a körnek. Ha egységsugarú, akkor a kerülete 2π, annak lesz a 3/4-e.

7. 120°/360° = 1/3, ez a kör területének is a harmada. Tehát r²π/3

8. Itt is ha rajzolsz, látszik a megoldás. Húzd meg az érintési ponthoz menő sugarat is, azzal az érintő merőleges lesz. Vagyis lesz egy derékszögű háromszög, adott az egyik befogója és az átfogója, fel kell írni a Pitagoraszt.
Módosítva: 9 éve
1