Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem témazáróra kéne segítség!

218
Fogalmazást kell írni a doga útolsó feladatában a téma A Hidegháború kora amit csak lehet tudni róla lekell írni több mint 10 mondatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS SOS SOS
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Az 1946 és 1991 közti időszakban az akkori két nukleáris szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió - illetve szövetségi rendszereik (NATO és a Varsói Szerződés) - között kialakult, tényleges háború nélküli, de a harmadik világháború veszélyét (és az atomfegyverek bevetését) folyamatosan magában hordozó ideológiai, fegyverkezési, kulturális, gazdasági, és politikai összecsapást illetve rivalizálást nevezzük hidegháborúnak.
A kifejezés érzékletesen mutatja meg, hogy miről is volt szó valójában: elhidegülésről, elzárkózásról, a másik fél folyamatos megfigyeléséről és a versengésről minden létező területen. A két nagyhatalmi tömb 44 éven keresztül versengett egymással (egészen a Szovjetunió felbomlásáig) és több alkalommal is előfordultak köztük kisebb – nagyobb katonai konfliktusok. Ilyen volt például 1949 –ben Berlin kapcsán, 1950-53 közt Koreában, 1956 –ban Szuezben, 1962 –ben Kubában, 1962-1973 közt Vietnámban, 1979 –ben Irán kapcsán, 1975-76 –ban az angolai polgárháború miatt, 1979-1989 közt Afganisztánban, 1983 –ban Nikaragua kapcsán. A hidegháború alatt több csúcstalálkozó is létre jött. Pl.: Genfi csúcstalálkozó: 1985 november 19-21. Reagan - Gorbacsov. Kulcsfontosságú volt az 1989 december 2-3 -án Máltán megtartott Bush-Gorbacsov csúcstalálkozó, melyen Gorbacsov egyértelműen kijelentette, nem fogja gátolni a Kelet-európai országokban az átalakulás és a Szovjetuniótól való elszakadás törekvéseit. Ezzel hivatalosan is megtörténhetett a rendszerváltás Kelet-Európában, elhárult a szovjet katonai beavatkozás és az ebből esetlegesen kialakuló világháborús helyzet veszélye. A Szovjetunió beletörődött a Varsói Szerződés szétesésébe, mely hivatalosan 1991 február 25-én következett be. Így a máltai csúcstalálkozó után 1990-ben Csehszlovákiától Bulgáriáig minden Kelet-európai államban megrendezhették az első szabad választásokat. A KGB megszűnt 1991-ben, szerepét új szerevezetek vették át, például az SZVR (Szluzsba Vnyesnyej Razvedki), vagyis Külföldi Hírszerzési Szolgálat és a GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije) azaz katonai hírszerzés.
0