Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki irna nekem esszét a Blake Tigrisről

1110
Valaki tudna nekem irni egy 1 oldalas esszét a Blake tigris című műről?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Én ezt találtam! :) Innen válaszd ki ami szerinted fontos lehet! :D
a. észelvűség; a tudat rendező szerepének hangsúlyozása; ismeretelméleti kiindulópontként az értelmi kategóriák, fogalmak megjelölése;
b. a reformációhoz közel álló katolikus vallási irányzat a 17-18. században;
c. vallási felfogás, amely szerint Isten létezik, megteremti a világot, de utána magára hagyja, és nem vesz részt dolgaiban;
d. a 18. század végének, 19. század elejének jellemző stílusa; kiemelkedő jegyek: érzelmesség, érzelgősség, vallomásszerűség, önstilizálás;
e. ismeretelméleti irányzat, amely az ismeretek forrását egyedül a tapasztalatban látja.

A művészet zárt, arisztokratikus jellege meggyengül, az irodalom demokratizálódik, a demokratikus harc eszköze lesz, a központok a főúri udvarok helyett az irodalmi társaságok, klikkek, kávéházak, a sajtók lesznek.

A nagyepikai műfaj. Különböző változatai léteznek. A regényvilágot többnyire harmadik személyű, objektív előadás mód hozza létre, tere, ideje fikcionált, de utánozhatja a valóságot, a teljességre törekszik. Levélregény: Montesquieu: Perzsa levelek; fejlődésregény: Goethe: Wilhelm Meister tanulóévei; tézisregény: Voltaire: Candide vagy az optimizmus; polifonikus regény: Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés stb.

Egyrészt a polgárosodással megjelent az olvasóközönség, amely szórakoztató, hosszabb történetekre vágyott, másrészt a regény volt legalkalmasabb az eszmék kifejtésére, magyarázására.

a. Voltaire eredeti neve;
b. 1726-ban ebbe a hírhedt börtönbe zárták;
c. a filozófus tételével - "a világ a létező világok legjobbika" - vitatkozik, cáfolja a Candide-ban;
d. Candide szerelme;
e. a regény utolsó szavai.

a.Tiziano
b. Ágis tragédiája
c. Herder


Szerzők, alkotók Művek, alkotások
Diderot Az apáca
Rousseau Vallomások stb.
Pollack Mihály Magyar nemzeti múzeum
Diderot, d' Alambert Enciklopédia
Rousseau Értekezés a tudományokról és a művészetekről
Johnathan Swift Gulliver utazásai
William Blake A tapasztalás dalai
Pascal Gondolatok
Descartes Értekezés a módszerről
Swift Szerény javaslat


Minden jó válasz elfogadható, itt egy változatot közlünk.
1760-tól élt itt Voltaire. A jogsértések elleni harc főhadiszállása, írók, filozófusok, államférfiak, sőt, uralkodók zarándokhelye. Voltaire ugyan betegen, de dolgozik: röpiratokat, leveleket, történeti munkákat ír. Drámák is készülnek, melyeket saját színháztermében mutat be. Igyekszik megvalósítani a Candide-ban javasolt életformát: földet művel, ipart telepít. Itáliából találkozhatott Casanovával, Metastasióval, Goldonivel; a németek közül Klopstock, Lessing, aki fiatalon bálványozza, majd összetűzésbe kerül vele.

a. Pascal; b. Horatius, jelentése: Merj gondolkodni!; c. Herder; d. Goethe; e. Hegel; f. Goethe; g. Montesquieu; h. Voltaire

a. versgyűjtemény, antológia;
b. a versek sententia része tartalmazza a gondolati részt, míg a pictura a leíró részeket jelenti;
c. soráthajlás


Elemzés

Blake: A tigris

Wiliam Blake költészete már nem a felvilágosodás jegyeit viseli magán, hanem a szentimentalista vonásokat mutat. Blake költészetét az angol romantika egyik legjelentősebb előzményeként tartják számon.
A vers A tapasztalás dalai központi műve. Az ártatlanság dalai a romlatlan tisztaság létállapotáról szólnak, amelyet a gyermeki lelkülettel azonosítanak. A tapasztalás dalai ennek a romlatlan lelkületnek az ellentét ábrázolják. Az ártatlanság és a tapasztalás állapotai nem különülnek el egymástól, hanem egyszerre alkotják az emberi lélek két oldalát.
A kötetben is megfigyelhető ez a kettőség, mert számos költeménynek megtalálható a lélek másik állapotát megjelenítő párja. A tigris párverse az A bárány, amely állat az ártatlanság, a tisztaság s egyben Krisztus jelképe. Ezzel szemben a tigris a bűn, a rossz allegóriája. Az ellentétezés nemcsak a kötet szintjén, hanem az egyes verseken belül is érvényesül.
A tigrist félelmetességén és titokzatosságán túl jellemzi, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a tűz képzetével. A tűz felbukkanása egyrészt a pusztítás képzetét kelti ("gyilkos terrorod"), másrészt a tűz és a pokol fogalmi érintkezése miatt utalásszerűen ördögivé formálja a tigris alakját. A másik fontos tényező, mely a tűz fogalmi körét árnyalja, hogy a vers fénynélküli, nem jelenik meg. Ez azért van, mert a fény isteni princípium.
A cím ellenére mégsem a tigris a vers legfontosabb szereplője. A szöveg kizárólag kérdő mondatokból áll, amelyek nem a tigrisre, hanem alkotójára vonatkoznak. Az első versszak harmadik sorából kitűnik, hogy a tigris, a bűn létrehozását a lírai én halhatatlan, természetfeletti alkotónak tulajdonítja.
Az ötödik versszak már új kérdést vet fel: az alkotó szándékait kutatja. Arra kérdez rá, elégedett-e művével, tényleg a bűnt akarta-e megteremteni. "Aki, a Bárányt, az csinált?" Az egész vers ezt a kérdést készítette elő. Azonban erre a kérdésre nem születik határozott válasz. A felmerülő kérdések azonban nem az Isten ellen lázadó emberé, hanem az isteni titok mélyértelműségén megrettent hívőé.



II. rész

Mikor volt a felvilágosodás fénykora? Honnan származik az elnevezés, és mikor született?
A felvilágosodás, bár 1700 táján bontakozott ki, fénykora mégis 1760-tól kb. 1830-ig tartott. Az elnevezés meglepően nem későbbi korokban született (gondoljunk csak arra, hogy a mai korral sem tudunk mit kezdeni, nevezzük posztmodernnek, posz-posztmodernnek). A felvilágosodást szinte valamennyi európai nyelv olyan kifejezéssel illeti, amelyben a fény, a világosság jelentésű szó a meghatározó.
(5. pont)

Kinek kedvezett a felvilágosodás? Társadalmi rétegre gondoljon! Miért?
A felvilágosodás a polgárosult nemességnek kedvezett. A polgárság a városok megerősödése óta folyamatosan emelkedett fel. A tisztánlátás igénye növekedett, az ember nagykorúságának vágya nőtt. A piacon bővültek, és a művészek már nem szűk körnek alkottak.
(3 pont)

Fiatalkorában biztos olvasta a Robinzon Crusoe-t és a Gulliver utazásait. Kik az említett művek szerzői, és milyen nemzetiségűek? Hogyan közvetítik a fent említett művek a felvilágosodás eszméit?
Daniel Defoe a Robinzon szerzője, Gullivert pedig Jonathan Swift írta. Mindkét szerző angol.
A Robinzon a természethez közel kerülő (akaratán kívül) civilizált ember magasabbrendűségét és túlélését ünnepli. Gulliver utazásain ismeri meg önmagát (az embert).
(6 pont)

Ki a kakukktojás? Miért?
Montesquieu, Voltaire, Candide, Rossuea, Goethe
Candide a kakukktojás, mert az egy Voltaire mű címe.
(2 pont)

Milyen kapcsolatban van a szentimentalizmus a klasszicizmussal és a romantikával?
A szentimentalizmus keretében az írók és a költők rést ütöttek a klasszicizmus szigorú szabályai falán, s az emberi érzelemvilág addig rejtett mélységeinek feltárásával a leplezetlen szubjektivitás társadalmi célzatú felhasználásával a romantika számára nyitottak utat.
(4 pont)

Ki a szerző?
Szerző Mű címe
Diderot A drámai költészetről
Rousseau Az új Heloise
Johann Gottfried Herder Osszian költeményei
Érzelmes utazás
Johann Wolfgang Goethe Werther szerelme és halála
Bernardin de Saint-Pierre Tanulmányok a természetről
(6 pont)

Mi a felvilágosodás jelszava és kitől származik? Ókori szerzőre gondoljon!
Horatius biztatása: "Sapere aude" Merj gondolkodni!
(3 pont)

Mit a különbség az empirizmus és a racionalizmus között? Melyik korra volt jellemző e két kiindulópont?
Bacon (1561-1626) és Locke (1632-1704) dolgozták ki az empirikus ismeretelméleti módszert. A szó görög eredetű, 'tapasztalat', 'ismeret' jelentése van. A felfogás szerint a világ (tudományos) megismerése a tapasztalatokon nyugszik; ezeket kell ésszerűen feldolgozni. Az igazság próbaköve a kísérlet. Ismereteink végső forrása az érzékelés, módszere a matematikából is ismert indukció, egyes adatból eljutni az általánosig. Ez a felfogás szemben áll a kinyilatkoztatás alapú tudománnyal.
A racionalizmus értelmen alapul, Descartes alkotta meg az újkori racionalizmus alapelveit, Értekezés a módszerről című tanulmányában. Nem tagadta a tapasztalatot, de azt hirdette, az értelem ismereteink végső forrása.
(6 pont)
0