Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes arányosság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
895
A világ legnagyobb, 40 méter átmérőjű pizzáját Rómában készítették. A 25,6 tonnás pizzán öt séf dolgozott 48 órán keresztül folyamatosan. A pizzát 5234 adagban tudták csak megsütni.
a. Számold ki, hány kg pizza volt egy adagban!
b. Hányszorosa a pizza súlya egy normál (kb. 720 gramm) pizza súlyának?
c. A hagyományos, 32 cm-es átmérőjű, 8 szeletes pizzából egy nyolcadikos átlagosan 6 szeletet tud megenni. Számold ki, hány nyolcadikos lakna jól a világ legnagyobb pizzájából a megadott adatok alapján!
Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a, 25,6 tonna = 25600 kg = 5234 adag
26000:5234 = 4,967 kg/adag

b, 4,967 kg = 4967 g
4967/720 = 6,9-szerese

c, 32 cm átmérőjű pizza területe:
162*3,14=803 cm2 a területe a kis pizzának, ennek megeszi a nyolcadikos a 6/8-as részét = 602 cm2-et.

A nagy pizza: 40000 cm átmérőjű, azaz területe 200002*3,14=1256000000 cm2.
1256000000/602=2086378,7

2.086.378 nyolcadikost tudna jól lakatni a nagy pizza.

-----------------
Ha megfelel a válasz, ne felejts el arra a gombra kattintani, hogy megoldottam! :)
Módosítva: 9 éve
1