Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
330
Egy vállalat vezetősége elhatározta,hogy alkalmazottjainak fejenként 500 lejes jutalomban részesítse.Ilyen módon az utolsó alkalmazottnak csak 450 lej jutna.Hogy az elosztás egyenlő legyen úgy modosítottak, hogy minden alkalmazott 450 lejt kapjon, és a megmaradt 950 lejt csatolják a következő évi jutalomhoz.Hány lej volt a tervezett összeg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, sürgős, szöveges, nehéz, x
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Jelöljük a dolgozok számát x-szel.
Akkor az első esetben x-1 fő kap 500 lejt és 1 dolgozó 450lejt. Képlettel: (x-1)*500+1*450
A második esetben x fő kap 450 lejt és marad 950lej. Képlettel: 450x+950
A kétesetben ugyanannyi pénzt osztanak el tehát: (x-1)*500+1*450=450x+950 ezt kell megoldani.
(x-1)*500+1*450=450x+950 /zárójelbontás
500x-500+450=450x+950 /összevonás
500x-500=450x+950 /-450x
50x-500=950 /+500
50x=1450 /:50
x=29 fő
Ezek szerint a felkinált összeg: 450*29+950=14000lej
0