Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
647
Rajzot mellékeltem,a és b része is rajta van
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, Newton, dinamika, erők, lejtő, test
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Azért jó lett volna, ha a kérdést is kiírod...
Arra tippelek, hogy az a kérdés, hogy mekkora vízszintes erővel kell tolni, hogy a) illetve b) legyen, mindkettőnél a tárgy felfelé mozog a lejtőn.

F-nek fel kell írni a lejtő irányú (F₁) és a lejtőre merőleges (F₂) koponensét. Ahhoz érdemes rajzolni még, hogy lássad, mik a hasonló háromszögek.
F₁ = F·cos α
F₂ = F·sin α

A súlynak is fel kell írni ezt a két komponensét: (azt a hármat is rajzold be)
G₁ = m·g·sin α
G₂ = m·g·cos α

Vigyázat: G₁ ellenkező irányba mutat, mint F₁

A súrlódásnál lejtőre merőleges erők (F₂+G₂) számítanak:
Fs = (F₂+G₂)·µ
Ez a lejtőn lefelé muatat, mert a test felfelé mozog.

A lejtőirányú erők eredője: Fe = F₁ - G₁ - Fs
Fe = F·cos α - m·g·sin α - (F·sin α + m·g·cos α)µ
Fe = F·(cos α - µ·sin α) - m·g·(sin α - µ·cos α)

a) Fe = 0
b) Fe = m·a

Mindkettőt számold tovább, innen már egyszerű. Kell hozzá a tömeg is, bizonyára benne van a feladatban, csak nem írtad meg.
0

Valahogy így kéne kinéznie?
0

Ahová az új ábrán F·sin α-t írtál, az az F·cos α. Az F·cosα meg persze a F·sin α, de nem felfelé balra, hanem lefelé jobbra.
0